Vrijdagavond 30 aug. was het de nationale Nachtvlindernacht waar de Vlinderwerkgroep van de Natuurwacht Bommelerwaard al weer voor de vijfde keer aan meegedaan heeft.

De omstandigheden waren geweldig voor het waarnemen van Nachtvlinders.
De Vlinderwerkgroep houdt deze ‘nacht’ in De Kloosterwiel, omdat daar diverse biotopen zijn en dus is er kans op een groot aantal soorten.

Op twee verschillende manieren zijn de nachtvlinders gelokt:
Een aantal bomen was voorzien van een zoet alcoholisch smeersel, het huisrecept van nachtvlinderexpert Paul Kreijger.
Naast het smeersel kwamen de vlinders ook af op een gespannen wit laken met een lichtbron.

De grootste vlinder die op het smeersel afkwam was het Rode weeskind. Ook het Zwarte weeskind is waargenomen, dit was voor het eerst in de 5 jaar dat we meedoen.
Het zijn vaak andere nachtvlinders die op het verlichte laken afkomen oa de essengouduil en de vuursteenuil. Klik hier voor een overzicht van laatste 5 jaar.

In totaal zijn er 38 soorten nachtvlinders waargenomen in slecht 2 uur.

 

 

 

 

 

 

Karmoezijnrood weeskind (foto: Paul Kreijger)

In de avond en nacht van vrijdag 25 augustus is heel Nederland in de ban van de Nationale Nachtvlindernacht. Op zoveel mogelijk plaatsen in Nederland wordt in deze nacht gekeken naar nachtvlinders met behulp van lakens, lampen en stroop. Dat kan in de eigen achtertuin, maar ook met samen met een expert in de Kloosterwiel, Zaltbommel.

KOM OOK!

Een nachtvlinderexcursie is een spannende gebeurtenis, want wie gaat er nu ’s avonds in de nacht het bos in, gewapend met een pot stroop? Wie spant er een laken in zijn achtertuin en zet er een felle lamp bij? Geen idee? Nachtvlinderonderzoekers vinden dit soort zaken heel gewoon. Ze doen het om beestjes met namen als agaatvlinder, huismoeder, rood weeskind en windepijlstaart te lokken. Nieuwsgierig geworden? Beleef het mee tijdens de Nationale Nachtvlindernacht, in de Kloosterwiel, Zaltbommel.

De Nationale Nachtvlindernacht wordt gecoördineerd door De Vlinderstichting en heeft als doel om zoveel mogelijk mensen op een spannende manier kennis laten maken met nachtvlinders en tegelijkertijd verspreid in het hele land gegevens van nachtvlinders te verzamelen.

De werkgroep Vlinders Bommelerwaard van de Natuurwacht doet hier ook aan mee. Iedereen is welkom op vrijdag 25 augustus! De excursie start om 20.15 aan de zuidkant van de Kloosterwiel (bij het bruggetje) en duurt ongeveer twee uur.
Deelname is gratis, aanmelden is niet nodig. Bij erg slecht weer wordt de excursie verzet naar vrijdag 1 september. Meer informatie op www.natuurwachtbommelerwaard.nl of www.nachtvlindernacht.nl.

 

 

Om erachter te komen hoe het met de vlinders in de tuin gaat, houdt De Vlinderstichting op 5, 6 en 7 augustus weer de jaarlijkse tuinvlindertelling. En natuurlijk kan je daar ook aan meedoen via de Jaarrond Tuintelling!

Hoe werkt het?

Vanaf vrijdag 5 augustus verschijnt er een nieuwe telling bij de Jaarrond Tuintelling: de tuinvlindertelling. Via deze telling kan je alle vlinders die je in je tuin ziet invoeren. Handig: je krijgt meteen een lijstje te zien met de meest voorkomende tuinvlinders. En de resultaten stromen direct door naar de website van de tuinvlindertelling. Zo wordt meedoen aan de vlindertelling wel heel makkelijk!

 

Download hier de vlinder-zoekkaart.

 

Afgelopen vrijdag waaide het enigszins en dat zorgde ervoor dat wat minder nachtvlinders zich lieten zien. Toch kwamen er nog best wat vlinders op de lamp en het doek af. We hebben zo' n 25 soorten gespot. Was een erg leuke en gezellige avond! Hieronder de lijst van de waargenomen Nachtvlinders.

 

 

Soortenlijst, Paul Kreijger

 

 

 

“Jaaaa,  daar gaan ze!”

Groep 6 van “CBS De Leiboom” staat op het grasveld naast hun school rondom de vlinderbak.
Er zijn twee vlinders uit hun pop gekropen en nu mogen de kinderen de vlinders vrijlaten. Lot en Gerda, leden van de vlinderwerkgroep Natuurwacht Bommelerwaard, hebben in groep 6 en 7 een aquariumbak met poppen, rupsen en eitjes neergezet en een les gegeven over vlinders. Het doel is om kinderen te leren goed voor vlinders te zorgen, daarvoor moet je eerst wat weten over vlinders!
De aandacht van de kinderen is meteen gevangen door de vlinderbak. Daar kunnen lessen en plaatjes niet tegenop!
Daarom nemen Lot en Gerda groep 6 mee op vlinderexcursie in het Kloosterwiel. Heel veel vlinders zijn er helaas niet te zien, maar er is genoeg moois om over te vertellen: de spinselnesten van de stippelmot oogsten veel bewondering. Ze zien ook een nest van de processierups: gauw doorlopen maar.

Het vlinderproject op De Leiboom loopt nog tot half juni, dan zijn de laatste rupsen uit de bak vlinders geworden!
Rond die tijd start hetzelfde project op “OBS De Spelwert”, maar dan bij twee kleuterklassen.

tekst en video: Lot en Gerda