Karmoezijnrood weeskind (foto: Paul Kreijger)

In de avond en nacht van vrijdag 25 augustus is heel Nederland in de ban van de Nationale Nachtvlindernacht. Op zoveel mogelijk plaatsen in Nederland wordt in deze nacht gekeken naar nachtvlinders met behulp van lakens, lampen en stroop. Dat kan in de eigen achtertuin, maar ook met samen met een expert in de Kloosterwiel, Zaltbommel.

KOM OOK!

Een nachtvlinderexcursie is een spannende gebeurtenis, want wie gaat er nu ’s avonds in de nacht het bos in, gewapend met een pot stroop? Wie spant er een laken in zijn achtertuin en zet er een felle lamp bij? Geen idee? Nachtvlinderonderzoekers vinden dit soort zaken heel gewoon. Ze doen het om beestjes met namen als agaatvlinder, huismoeder, rood weeskind en windepijlstaart te lokken. Nieuwsgierig geworden? Beleef het mee tijdens de Nationale Nachtvlindernacht, in de Kloosterwiel, Zaltbommel.

De Nationale Nachtvlindernacht wordt gecoördineerd door De Vlinderstichting en heeft als doel om zoveel mogelijk mensen op een spannende manier kennis laten maken met nachtvlinders en tegelijkertijd verspreid in het hele land gegevens van nachtvlinders te verzamelen.

De werkgroep Vlinders Bommelerwaard van de Natuurwacht doet hier ook aan mee. Iedereen is welkom op vrijdag 25 augustus! De excursie start om 20.15 aan de zuidkant van de Kloosterwiel (bij het bruggetje) en duurt ongeveer twee uur.
Deelname is gratis, aanmelden is niet nodig. Bij erg slecht weer wordt de excursie verzet naar vrijdag 1 september. Meer informatie op www.natuurwachtbommelerwaard.nl of www.nachtvlindernacht.nl.

 

 

Afgelopen vrijdag waaide het enigszins en dat zorgde ervoor dat wat minder nachtvlinders zich lieten zien. Toch kwamen er nog best wat vlinders op de lamp en het doek af. We hebben zo' n 25 soorten gespot. Was een erg leuke en gezellige avond! Hieronder de lijst van de waargenomen Nachtvlinders.

 

 

Soortenlijst, Paul Kreijger

 

 

 

Werkgroep Vlinders Bommelerwaard

De werkgroep Vlinders Bommelerwaard heeft als doel om de groep vlinders te bekijken en te inventariseren uiteraard in de Bommelerwaard. Het zijn zulke mooie insecten die heel bijzonder zijn. De waardplant bepaalt waar we ze vinden. Op dit moment zijn we gestart met het bijhouden en tellen van de soorten vlinders in De Lieskampen. Het vlinder rijkste gebied van de Bommelerwaard. Al gezien o.a. vele oranjetipje, icarusblauwtje, Bruin zandoogje, koolwitje (zowel de kleine als de grootte), Klein geaderd witje en vele andere. Ook voor de libellen en juffers hebben we aandacht. 

Heb je zin om een keer mee te gaan of om in een ander gebied vlinders te tellen, laat het weten.

Lot Tönis, 0613512226 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Om erachter te komen hoe het met de vlinders in de tuin gaat, houdt De Vlinderstichting op 5, 6 en 7 augustus weer de jaarlijkse tuinvlindertelling. En natuurlijk kan je daar ook aan meedoen via de Jaarrond Tuintelling!

Hoe werkt het?

Vanaf vrijdag 5 augustus verschijnt er een nieuwe telling bij de Jaarrond Tuintelling: de tuinvlindertelling. Via deze telling kan je alle vlinders die je in je tuin ziet invoeren. Handig: je krijgt meteen een lijstje te zien met de meest voorkomende tuinvlinders. En de resultaten stromen direct door naar de website van de tuinvlindertelling. Zo wordt meedoen aan de vlindertelling wel heel makkelijk!

 

Download hier de vlinder-zoekkaart.

 

Het Vlinder seizoen is weer begonnen en we gaan voor het tweede jaar vlinders tellen in de Lieskampen. Vorig jaar zijn we begonnen met tellen ook begin april alleen hebben we pas de eerste vlinders gezien op 15 april. Maar vandaag 3 april was het geweldig 6 soorten waaronder het oranjetipje , die hebben we gemeld bij de natuurkalender en we waren de eerste !
Vorig jaar zagen we het oranje tipje op 22 april wel meteen 8 stuks, maar vandaag 3 stuks. Naast de oranje tipje ook citroenvlinder, klein koolwitje , dagpauwoog, gehakkelde aurelia en de kleine vos.

Heb je zin om een keer mee te lopen , laat het weten en neem contact op.  Lot Tönis 0613512226

 

 

 

Heeft u hem al (gezien)?

"Natuurlijk Bommelerwaard"

het derde nummer van ons verenigingsblad.

Hier te bestellen

 

. . . . . . . . . . . . . . . . .

Hier is de plantenlijst "Goed voor vlinders en andere insecten!" te downloaden

 . . . . . . . . . . . . . . . . .

 

 

 

Ook op zoek naar een cadeau?

Zoek niet langer...

  Bestel een exemplaar van dit prachtige boek over de natuur van de Bommelerwaard

(klik hier)