Op maandag 21 februari om 20.00u vindt de aftrap plaats van het telproject voor de vogelatlas met een online informatiebijeenkomst. We zullen de telmethode verder toelichten en ingaan op vragen van tellers. En we zullen wat meer vertellen over de ideeën voor de atlas.

De tellers die zich hebben aangemeld ontvangen per e-mail een uitnodiging. Overige geïnteresseerden kunnen zich opgeven via een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De bijeenkomst vindt plaats via Zoom. Meedoen kan via een web browser, met de link die we zullen verstrekken.

We horen graag welke vragen er wellicht al zijn. Deze kunnen we dan behandelen op de bijeenkomst.

 

Er is veel enthousiasme voor de Vogelatlas Bommelerwaard! Er zijn al 39 inventarisatieblokken van de 57 blokken verdeeld onder ruim 20 tellers.

De atlas heeft als doel om de vogels in de gehele Bommelerwaard in kaart te brengen. Dit doen we door alle kilometerhokken van de Bommelerwaard te tellen.

Bij vogeltellingen wordt al snel gedacht aan het tellen in natuurgebieden. Ook op de claimkaart is de voorkeur voor natuurgebieden en uiterwaarden terug te zien. Maar het is juist ook interessant om te weten welke vogels er voorkomen in bijvoorbeeld industrieterreinen of in dorpen. Ook de weilanden kunnen voor leuke verrassingen zorgen: er kan zomaar een tureluur broeden in het voorjaar, of een bokje uit de sloot opvliegen in de winter. Wil je meetellen? Klik dan hier voor meer informatie over het project en een handleiding met de telmethode. Een kaart met alle inventarisatieblokken (blokken ter grootte van 4 kilometerhokken) is hier te vinden.

De Bommelerwaard kent een grote rijkdom aan vogels. IJsvogel, steenuil, roerdomp, blauwborst, slechtvalk: het is een kleine greep van de soorten die hier broeden. In de winter zien we wintergasten als grote zaagbek, koperwiek, en keep. Om deze rijkdom goed in kaart te brengen, wil de Natuurwacht Bommelerwaard in 2025 een vogelatlas uitgeven.

De Vogelatlas Bommelerwaard zal de verspreiding en aantallen van alle vogels in zowel het broed- als winterseizoen beschrijven. De inventarisaties hiervoor worden uitgevoerd in letterlijk de gehele regio: natuurgebieden, uiterwaarden, maar ook dorpen, industrieterreinen en weilanden worden onderzocht. Hiertoe wordt de Bommelerwaard opgedeeld in hokken van één bij één kilometer, wat resulteert in bijna 200 kilometerhokken die allemaal de komende drie jaar geteld dienen te worden. De telmethode is vergelijkbaar met de telmethode gehanteerd door Sovon voor de Vogelatlas van Nederland, uitgegeven in 2018. Daarom zal Sovon zorgdragen voor de verwerking van de telresultaten tot verspreidingskaarten. Het eindresultaat is een overzicht van de meest actuele stand van zaken in de vogelwereld in onze regio.

De tellingen starten in april 2022. Voor dit ambitieuze project zoeken we tellers! Klik hier voor meer informatie over de vogelatlas, en een handleiding met de telmethode.