Dit is een goede periode om op zoek te gaan naar nestjes van huiszwaluwen. Huiszwaluwen zijn goed te herkennen aan hun witte stuit. Het geluid lijkt wat op die van de boerenzwaluw en oeverzwaluw, maar is met enige oefening wel te onderscheiden. Let vooral op de vluchtroep, zoals hier te beluisteren: https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/huiszwaluw. Huiszwaluwen broeden voornamelijk onder dakranden. 

Voorbeelden van typische dakranden waar huiszwaluwen onder broeden. 

Zie je een groepje huiszwaluwen in een woonwijk, dan is de kans groot dat er zich ergens nesten bevinden. Ze broeden in kolonieverband, dus de kans is groot dat je meerdere nesten vindt, vaak 2-3 nestjes per huis. We horen het graag als je een nestje of kolonie gevonden hebt! Laat het ons weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Klei verzamelen en nestbouw.

 

Op zondag 6 maart om 10:00u organiseren we een oefensessie met de de vogeltel-app Avimap/LiveAtlas, in de Gamerensche Waard. We verzamelen bij de ingang (parkeerplaatsje) en zullen een eenvoudig rondje lopen om het invoeren van een telling via LiveAtlas te oefenen. We zullen dan vragen van (potentiële) tellers voor de Vogelatlas Bommelerwaard beantwoorden. Als er op een later moment nog vragen ontstaan, dan kun je altijd contact met ons opnemen.

Als je mee wil, is het handig als je voor 6 maart al een waarnemerscode bij Sovon hebt aangevraagd (link), en de app Avimap hebt gedownload. Het toeval wil dat de app recent een update heeft ondergaan, waardoor deze er iets anders uitziet als getoond op de informatiebijeenkomst en in de handleiding. De functionaliteit is gelukkig hetzelfde gebleven.

 

De buizerd, de havik en de sperwer zijn standvogel in Nederland. Ze beginnen al vroeg in het jaar met de balts, en met het (her-)bouwen van hun nest.

Voor deze roofvogels zijn territoria het beste te inventariseren door nesten te lokaliseren. Dit vindt bij voorkeur plaats in maart en begin april, voordat er blad aan de bomen komt. Nesten zoeken kan vanwege de tijdsinspanning het beste gedaan worden buiten de kilometerhoktelling om. Het is daarom nuttig om waarnemingen van deze roofvogels op waarneming.nl in te voeren. Op basis van deze gegevens kunnen we aanvullend onderzoek organiseren (zoeken naar nesten).

NB Zet waarnemingen van nesten op waarneming.nl altijd op "vervaagd" (d.w.z. exacte locatie verbergen) om verstoring te voorkomen.

 

 

 

Uilen

Ook uilen zijn er vroeg bij in het broedseizoen. Al vroeg in de winter kan de bosuil 's avonds en 's nachts gehoord worden. Vanaf februari geldt dat ook voor de steenuil, de kerkuil en de ransuil. Een windstille, niet al te koude en vooral droge nacht biedt de beste omstandigheden om uilen te horen.

 

In de voorbereiding van de tellingen kan het handig zijn om kaartjes te maken van de kilometerhokken. Dat is mogelijk via deze website: https://www.verspreidingsatlas.nl/biodiversiteit/veldkaart.aspx. Als je inzoomt op de kaart en "toon kilometerhokken" aanvinkt dan kun je een detailleerde kaart maken van een kilometerhok en die eventueel printen.

 

 

Op maandag 21 februari om 20.00u vindt de aftrap plaats van het telproject voor de vogelatlas met een online informatiebijeenkomst. We zullen de telmethode verder toelichten en ingaan op vragen van tellers. En we zullen wat meer vertellen over de ideeën voor de atlas.

De tellers die zich hebben aangemeld ontvangen per e-mail een uitnodiging. Overige geïnteresseerden kunnen zich opgeven via een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De bijeenkomst vindt plaats via Zoom. Meedoen kan via een web browser, met de link die we zullen verstrekken.

We horen graag welke vragen er wellicht al zijn. Deze kunnen we dan behandelen op de bijeenkomst.