In de Bommelerwaard zijn 25 bosuilen geteld door vogeltellers van de Natuurwacht Bommelerwaard. De tellingen vonden plaats in het kader van de Vogelatlas Bommelerwaard, een project van de Natuurwacht waarin alle broed- en wintervogels van deze regio in kaart gebracht worden. 

Bosuilen maken hun nest in boomholtes. Een bosuil meet van kop tot staart ongeveer veertig centimeter, hij heeft dus vrij forse bomen nodig om in te nestelen. Daarom wordt de bosuil vaak in bossen aangetroffen waar grote oude bomen staan. Maar ook parken, erven, en tuinen met voldoende grote bomen vormen een geschikt leefgebied.

Bosuilen zijn echte nachtvogels die alleen in het donker actief zijn. In het vroege voorjaar bakenen ze hun territorium af en vindt de paarbinding tussen man en vrouw bosuil plaats. Dat gebeurt voornamelijk door hun ‘zang’ veelvuldig te laten horen. Deze periode is daarom een geschikte tijd om bosuilen te inventariseren. Tellers werd gevraagd vanaf een uur na zonsondergang op kansrijke locaties te gaan luisteren naar bosuilen. In totaal hebben zij 25 bosuilen horen roepen, die naar schatting vertaald kunnen worden naar 18 broedterritoria. Voor deze open regio in het rivierenlandschap is dat een heel mooi resultaat.

De tellingen voor de Vogelatlas Bommelerwaard vinden plaats in de periode 2022-2025. Op dit moment wordt een extra inventarisatie uitgevoerd voor roofvogels als sperwer, havik en buizerd. Iedereen kan bijdragen aan de Vogelatlas Bommelerwaard door leuke waarnemingen van deze én andere vogels door te geven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., of door ze in te voeren op waarneming.nl.

Foto: Arnout de Mooij