Vrijdagavond 30 aug. was het de nationale Nachtvlindernacht waar de Vlinderwerkgroep van de Natuurwacht Bommelerwaard al weer voor de vijfde keer aan meegedaan heeft.

De omstandigheden waren geweldig voor het waarnemen van Nachtvlinders.
De Vlinderwerkgroep houdt deze ‘nacht’ in De Kloosterwiel, omdat daar diverse biotopen zijn en dus is er kans op een groot aantal soorten.

Op twee verschillende manieren zijn de nachtvlinders gelokt:
Een aantal bomen was voorzien van een zoet alcoholisch smeersel, het huisrecept van nachtvlinderexpert Paul Kreijger.
Naast het smeersel kwamen de vlinders ook af op een gespannen wit laken met een lichtbron.

De grootste vlinder die op het smeersel afkwam was het Rode weeskind. Ook het Zwarte weeskind is waargenomen, dit was voor het eerst in de 5 jaar dat we meedoen.
Het zijn vaak andere nachtvlinders die op het verlichte laken afkomen oa de essengouduil en de vuursteenuil. Klik hier voor een overzicht van laatste 5 jaar.

In totaal zijn er 38 soorten nachtvlinders waargenomen in slecht 2 uur.

 

 

 

 

 

 


Tijdens de Nationale Nachtvlindernacht op vrijdag 3 september gaan we in heel Nederland naar nachtvlinders kijken. Nachtvlinders zijn normaal gesproken niet zo gemakkelijk te zien en dus moeten ze gelokt worden. Dat gebeurt met speciale lampen. Dan wordt opeens zichtbaar hoeveel verschillende nachtvlinders er voorkomen. In Nederland zijn dat er meer dan 2000! De Vlinderwerkgroep van de Natuurwacht Bommelerwaard gaat het dit jaar doen in de Lieskampen.

Wie zin heeft om te komen kijken, is van harte welkom.

Start 20:15

Parkeerplaats van de Lieskampen  Donkerkade, Gameren

Bij slecht weer kan het helaas niet doorgaan dus hou onze berichtgevingen in de gaten.

 

 

ieuw, jakkes, vies!

"Groep 6 van De Leiboom is op excursie geweest in het Kloosterwiel samen met 2 actievoerders van de natuurwacht..."

 

Lees hier het hele verhaal

 

 

“Jaaaa,  daar gaan ze!”

Groep 6 van “CBS De Leiboom” staat op het grasveld naast hun school rondom de vlinderbak.
Er zijn twee vlinders uit hun pop gekropen en nu mogen de kinderen de vlinders vrijlaten. Lot en Gerda, leden van de vlinderwerkgroep Natuurwacht Bommelerwaard, hebben in groep 6 en 7 een aquariumbak met poppen, rupsen en eitjes neergezet en een les gegeven over vlinders. Het doel is om kinderen te leren goed voor vlinders te zorgen, daarvoor moet je eerst wat weten over vlinders!
De aandacht van de kinderen is meteen gevangen door de vlinderbak. Daar kunnen lessen en plaatjes niet tegenop!
Daarom nemen Lot en Gerda groep 6 mee op vlinderexcursie in het Kloosterwiel. Heel veel vlinders zijn er helaas niet te zien, maar er is genoeg moois om over te vertellen: de spinselnesten van de stippelmot oogsten veel bewondering. Ze zien ook een nest van de processierups: gauw doorlopen maar.

Het vlinderproject op De Leiboom loopt nog tot half juni, dan zijn de laatste rupsen uit de bak vlinders geworden!
Rond die tijd start hetzelfde project op “OBS De Spelwert”, maar dan bij twee kleuterklassen.

tekst en video: Lot en Gerda

 

 

 

Werkgroep Vlinders Bommelerwaard

De werkgroep Vlinders Bommelerwaard heeft als doel om de groep vlinders te bekijken en te inventariseren uiteraard in de Bommelerwaard. Het zijn zulke mooie insecten die heel bijzonder zijn. De waardplant bepaalt waar we ze vinden. Op dit moment zijn we gestart met het bijhouden en tellen van de soorten vlinders in De Lieskampen. Het vlinder rijkste gebied van de Bommelerwaard. Al gezien o.a. vele oranjetipje, icarusblauwtje, Bruin zandoogje, koolwitje (zowel de kleine als de grootte), Klein geaderd witje en vele andere. Ook voor de libellen en juffers hebben we aandacht. 

Heb je zin om een keer mee te gaan of om in een ander gebied vlinders te tellen, laat het weten.

Lot Tönis, 0613512226 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.