steenuiltje op paal.jpg
Schakelen navigatie
  • Nieuws
  • Agenda
  • Standpunten
    • Duurzame energie
    • Ingrijpen in de groene omgeving
  • Werkgroepen
    • Werkgroep Akkervogels
    • Werkgroep Kleine Marterachtigen
    • Werkgroep Onderhoud
    • Werkgroep Steenuilen
    • Werkgroep Vlinders
    • Werkgroep Natuurwandelingen
    • Werkgroep Planten
  • Publicaties
    • Leden magazines
    • Nieuwsbrieven
    • Uitgeverij
  • Vogelatlas
  • Over ons
    • Natuurwacht Bommelerwaard
    • Verenigingsjaren
    • Lid worden
    • ANBI
    • Contact opnemen

De Torteltuin

Er is een klein stukje groen in Zaltbommel waar nog niet gebouwd is. Een stukje groen tussen de grote parkeerplaats van de Beersteeg en de volkstuintjes. Een groene wig waar het nog ouderwets rommelig is. Met bramenstruiken, slootjes, heggetjes en een veldje waar af en toe een stuk vee staat. Dat stuk heet Beersteeg-west. Maar wat het eigenlijk is, is een stukje waardevol groen. Een verbindingsweg voor dieren tussen de kloosterwiel, de stad en de uiterwaarden.
Een waardevol stukje groen, ecologisch interessant en een leefplek voor veel dieren. Een snelweg voor vleermuizen, een broedplaats voor vogels een onderkomen voor muizen, egels en andere kleine zoogdieren.
Een erg mooi stukje Zaltbommel! Fiep en Annie zouden er trots op op zijn. Een echte Torteltuin. Bij ons in Zaltbommel.
Er worden momenteel plannen gemaakt om deze Torteltuin te ontwikkelen. De Natuurwacht Bommelerwaard praat en denkt mee over deze plannen. Wij proberen natuurlijk de natuur een stem geven. Daarom zijn we ook begonnen met het bijhouden van waarnemingen. Heeft u ook iets bijzonders gezien? Geef het aan ons door.
 
 
 

Uilen in het veld

In de Bommelerwaard komen heel wat uilen voor. De bosuil, kerkuil, steenuil en ransuil kan je met enige regelmaat tegenkomen. Dat is heel anders met de velduil.

De velduil (Asio flammeus)is een zeer zeldzame verschijning. Er zijn vrijwel geen broedparen in Nederland en ook als overwinterende vogel is hij zeer zeldzaam.

Reden om te juichen dus! Want Harry Kolman (voorzitter van de Natuurwacht) zag afgelopen vrijdag deze prachtige vogel rusten op een paaltje nabij Gameren. Hij had ook zijn telelens bij de hand en maakte daarmee deze prachtige foto.

De velduil jaagt net als de steenuil overdag. En wat echt bijzonder is, hij broed op de grond. Daarom is het voor een velduil belangrijk dat er ruige open velden zijn. Iets waar er in Nederland steeds minder van zijn.

foto: Kees Plomp/Harry Kolman
tekst: Dirk Muller

 

 

Ereleden Natuurwacht

Tijdens de algemene ledenvergadering van 7 maart, zijn Joop Wijkhuisen en Hans Welbie tot erelid benoemd. Beiden zetten zich al meer dan 40 jaar in voor de vereniging, met name voor het onderhoud van verschillende natuurgebieden.

Tijdens de uitreiking van de oorkondes is Joop gekwalificeerd als wellicht de beste (ketting)zager van de Bommelerwaard terwijl Hans geroemd werd voor zijn vakkundigheid op het gebied van het onderhoud van de kettingzagen van de vereniging. Ook vanaf deze plek willen wij Hans en Joop van harte feliciteren met hun benoeming tot erelid.

 

 

Recept van de dag ...

Gebraden reiger, blauw, purper of zilver, met de juiste saus erbij, was in de Vroegmoderne tijd een echte lekkernij voor de rijken. Reigernesten genoten bescherming (werden opgeeist) door grondbezitters en de jongvolwassen vogels werden vlak voor ze konden vliegen, net na Pasen, uit het nest geschoten. Dan zat er genoeg vet op. 

Wat dat betreft was de Rus uit Den Haag een beetje vroeg met zijn maaltje waarvan de poten nu in het museum zijn verdwenen. Maar smakelijk zal het wel zijn geweest. De rijken wilden ze niet voor niets voor zichzelf houden. 

En dan.... de bereiding. Een gerecht uit een Vroegmodern kookboek. "Een notabel boecxken van cokeryen" gedrukt tussen 1500 en 1540 bij drukker Thomas Vander Noot. Voor de rijke mensen geschreven zoals blijkt uit de ingrediënten saffraan, kaneel, gember en peper.

 

"Sause te maken tot reygers oft ten capuinen die men metten voeten braet na Paesschen.

Neempt cruymen van broode ende stootse wel ontwee [maak het goed fijn] met luttele wijns ende edicx [azijn] ende slaghet duer eenen stramijn [zeef]. Dan suldijt linghen [aanlengen] met wine ende edick tsamen ende doet erinne veel sofferaens, veel caneels ende ghimber, maer datse wel gheluwe [knalgeel] si. Ende eest dat ghi wilt, doetter luttel pepers inne ende doetere inne smout [vet] van den reygher. Waer [ware] oock die reygher te magher, so soude men dyen selven reygher met anderen smoute [vet] dropen [bedruipen] ende doen dan dat smout in de sause ende latense sieden [koken] totdatse dick ghenoech es ende oock wel binde."

 

Eet u smakelijk!

tekst en foto: Dirk Muller

 

 

Pagina 13 van 18

  • 8
  • 9
  • ...
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • ...
  • 16
  • 17

Terug naar boven

© 2022 Natuurwacht Bommelerwaard