Foto: Daniƫlle de Ridder

Voeg een extra dimensie toe aan je wandeling in het buitengebied!

De Patrijs is een heel bijzondere akkervogel, een klein hoentje. Hij wordt weleens verward met een fazant, maar patrijzen zijn oneindig veel verfijnder. Zoals zoveel akkervogels gaat de Patrijs al jaren schrikbarend in aantal achteruit door het verdwijnen van geschikt leefgebied: kleinschalig boerenland. Er worden tegenwoordig maatregelen getroffen om ze een betere kans te geven. Bijvoorbeeld het aanplanten van kruidenrijke stroken langs akkers, waar de vogels dekking en voedsel kunnen vinden. De Akkervogelwerkgroep van de Natuurwacht spant zich samen met de Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) hiervoor in.

In de Bommelerwaard komen patrijzen nog op enkele plekken voor. Iets om zuinig op te zijn. De Akkervogelwerkgroep wil graag weten waar ze zitten en hoeveel het er zijn, om het effect van de beschermingsmaatregelen te kunnen toetsen. Ook landelijk is inzicht in de aantallen gewenst.

Tel mee!

Voor wie graag buiten is en van vogels houdt, is patrijzen tellen een prima manier om de wandeling een extra dimensie te geven. Naast het genieten van de natuur is er de zoektocht naar de hoentjes. Patrijzen verraden hun stiekeme aanwezigheid in het voorjaar door hun kenmerkende raspende roep. Een andere manier waarop een patrijs kan opvallen is door als een raket het veld in te stuiven op het moment dat je voorbij loopt langs de akkerrand. Een soort speurtocht dus, met special effects.

Je kunt meedoen aan deze leuke vorm van citizen science. Er zijn telgebieden bepaald, waarvan je er eentje kiest. De voorjaarstelling (februari-april) bestaat uit drie ochtendrondes en drie avondrondes in het gebied. Dan wordt er gezocht naar broedparen of roepende mannetjes. Daarna is er een zomertelling om te kijken of er jongen zijn. In de winter vormen patrijzen groepen, zogenaamde kluchten. Er wordt een wintertelling gedaan om deze groepen in kaart te brengen. Een telronde duurt ongeveer twee uur. Er is een verrekijker bij nodig.

Informatie en cursusochtend

De akkervogelwerkgroep zal bij voldoende interesse een cursusochtend organiseren in februari om de kneepjes van het patrijzen tellen toe te lichten. Bij voorkeur wordt een gebied geteld door 2-3 personen, maar je kunt je ook alleen aanmelden. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..