De Natuurwacht is sinds 1975 actief in de Bommelerwaard en telt enkele honderden leden. De vereniging houdt zich bezig met allerlei 'groene' zaken in het rivierengebied tussen slot Loevestein in het westen en het historische fort De Voorn in het oosten.

Waarom een Natuurwacht? De Bommelerwaard is een prachtig en waardevol gebied. Het is het doel van de vereniging om d.m.v. excursies, werkdagen, uitgaven en onderzoeken te laten zien welke rijkdom dit deel van het rivierengebied heeft. Belangrijk is die rijkdom te behouden en te versterken en zo goed mogelijk om te gaan met de talloze bedreigingen.

De Natuurwacht onderhoudt een eigen heemtuin en kruidentuin in de binnenstad van Zaltbommel en heeft het beheer over 'De Kloosterwiel', een 10 hectare groot natuurgebied tussen Zaltbommel en Gameren. Vrijwilligers van de Natuurwacht zijn actief in verschillende werkgroepen en klankbordgroepen op bestuurlijk gebied. Op deze wijze is de Natuurwacht nauw betrokken bij allerlei ruimtelijke plannen. De inbreng van de Natuurwacht wordt door velen zeer gewaardeerd.

De vereniging stelt zich ten doel :

  1. Het rivierenland in al zijn facetten aangaande natuur en landschap te behouden en te beschermen. Dit met name in de Bommelerwaard.
  2. De rijkdom van flora en fauna, in de Bommelerwaard en directe omgeving te behouden en te beschermen en indien mogelijk te verbeteren.
  3. De bewoners van de Bommelerwaard en Omstreken te informeren over de waarden van natuur en landschap in het rivierengebied en de betekenis ervan voor de mens. Deze bewoners te bewegen tot een positieve houding - passief en/of actief - ten aanzien van het behoud van dit rivierengebied in al zijn facetten.

(Statuten art.2)

 

Hier onder de links welke verwijzen naar:

- Statuten

- Huishoudelijk reglement

- Vijfjaren beleidsplan 2023-27

- Praktische informatie

- Folder NWB

- Privacy verklaring

 

Voor meer informatie, stuur een e-mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.