Op zaterdagochtend 9 december organiseren de Natuurwacht Bommelerwaard en Sovon een cursusochtend watervogels tellen. Op deze ochtend krijg je uitleg over de manier om watervogels te tellen, de gegevens meteen in het veld door te geven en ga je op pad om in een groepje een telling te oefenen. 

Nederland is het belangrijkste watervogelland van Europa. ’s Winters trekken miljoenen watervogels naar ons toe. Ook in de Bommelerwaard en de omgeving van Den Bosch kom je veel ganzen, eenden, reigers en andere soorten tegen. Informatie over hoe het met ze gaat is belangrijk om ze te kunnen beschermen. Met het Meetnet Watervogels brengt Sovon de aantallen en verspreiding van watervogels met hulp van meer dan 1200 vrijwilligers in kaart. In samenwerking met vogelwerkgroepen in de regio. Deze ochtend zijn Jan Schoppers en Albert de Jong van Sovon aanwezig om uitleg te geven. Neem je verrekijker en telescoop (als je die hebt) mee.

Deze ochtend vormt ook een mooi opwarmertje voor de Midwintertelling van half januari waar we tellers voor zoeken voor onze Vogelatlas Bommelerwaard. Met deze eenmalige telling willen we met name de verspreiding van ganzen en zwanen in de winter goed in kaart krijgen.

Programma

8.30 – start met koffie en thee

8.45 – uitleg over het telproject: waarom, hoe en waar?

9.30 – vertrek naar gebied in de buurt om telling te oefenen

11.45 – terugkomst op locatie, korte terugblik op de teloefening

Locatie

Zaal op het erf van Boerengolf Hedel, Achterdijk 57 in Hedel

Meld je aan

We vinden het fijn om te weten met hoeveel mensen we op deze ochtend zijn. Meld je alsjeblieft uiterlijk 6 december aan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Meer informatie over het telproject

Heb je interesse, maar wil je eerst nog wat meer informatie? Dan is er hier meer uitleg over het telproject te vinden. Via die link kun je ook de vacante telgebieden beter bekijken. Een aanrader is om de uitleg in deze video op YouTube te bekijken: Online workshop: kennismaken met watervogeltellingen op het kanaal van Sovon Vogelonderzoek Nederland. Op cursus.sovon.nl kan je onbeperkt test-je-kennis quizzen van Nederlandse water- en wintervogels maken. Dit is een leuke en leerzame manier om te jezelf te toetsen. Het is de bedoeling dat je als watervogelteller vrijwel alle watervogels goed kunt herkennen als je begint. Als teller voor het watervogelproject van Sovon word je maandelijks op de hoogte gehouden van allerlei interessante resultaten en nieuwtjes via een e-mailnieuwsbrief.